Articles in Grammar | Article a an the Rules With Explanation

Articles in Grammar

An Article is a word that modifies a noun. Articles are used to indicate whether the noun is general or particular. There are two types of articles in grammar:-

a. Definite article

b. Indefinite articles

articles in grammar

Articles in Grammar

Definite article :[The]

The” is the only article that is used to make specific references to nouns.

(‘The’ का use, noun को निश्चित (definite) बनाने के लिए किया जाता है)

Look at the sentences below and think about the difference in the meaning of the sentences

  • A man crossed the road.           [may be anyone]
  • The man crossed the road.       [Specific]

Indefinite articles: [A, An]

1. “A” is used before nouns that begin with a consonant sound. e.g. A boy, a car, a pen

2. “An” is used before nouns that begin with a vowel sound. e.g. An egg, an apple

3. Some special phrases use A/An like this-

 [in a hurry, at a loss, tell a lie, make a mistake, take a rest, make a noise etc.]

 Ex:- Don’t make noise in the class. (incorrect)

Don’t make a noise in the class. (correct)

4. Verb का प्रयोग noun के रूप में होने पर इसके पहले A/An का प्रयोग होता है-

  Ex:-I go for walk in the morning. (incorrect)

I go for a walk in the morning.  (correct)

5. Singular countable noun से पहले किया जाता है-

   Ex:- A boy was sitting alone in the garden.

 

You may read also:-

Articles in Grammar : [Fill in the blanks]

 

1. Paul studies in——–university.

(ANS:- a)

Note:-यदि question कुछ इस तरह होता:- Paul studies in——- Oxford University. तब कोई भी articles का use नहीं होता अर्थात Paul studies in Oxford University. (correct)

2.——lion is———-king of beasts.

(ANS:-the, the)

3.Have you read ———-book named ‘Panchayat Democracy in Nepal’ by Dr. Vibasi.

(ANS:-the)

Explanation:- the का use इसलिए हुआ है क्योंकि किसी विशेष book(Panchayat Democracy in Nepal) के बारे में बात हो रही है न की किसी भी book के बारे में.

4.Vikas is———-honest person.

(ANS:-an)

5. This letter was delivered by———peon.

(ANS:-a)

6. Most of…………  stories people tell about him are not true.

(ANS:-the)

7. I don’t know much about………… life of Hitler.

(ANS:-the)

Note:-लेकिन यदि question कुछ इस तरह होता :-Everyone has problems in………..life.तब कोई भी articles का use नहीं होगा  because we are talking in a general way.

लेकिन question no. 7 में किसी विशेष (Hitler) की life के बारे में बात हो रही है, इसलिए the का use हुआ है

8.My grandfather had……….. long life.

(ANS:-a)

9………….. jewelry Seema wearing today is beautiful.

(ANS:-the)

10.Mary is wearing…………gold ring today.

(ANS:-a)

11………..word to …………wise is sufficient.

(ANS:-a,the)

12.The only sport we enjoy is…………. hockey.

(ANS:-कोई भी articles का use नहीं होगा चूँकि खेलो (sports) के नाम से पहले articles का use नहीं होता है )
13. He is ———–doctor by profession.

(ANS:-a)
14.Mr. Khanna is ……………principal of our college.

(ANS:-the)

15.I know…………boy who has stood first in the class.

(ANS:-the)

Please Don't forget to share.(Sharing is caring)

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *