Conditional Sentences Rules | Conditionals Examples

Conditional sentences commonly begin with words and phrases such as If, only if, unless, even if etc. Conditional sentences rules are given below.

conditional sentences rules

Conditional Sentences Rules

Some important rules with explanation are given below which are helpful for SSC and other competitive exams.

1.  I will scold him when _____.   [SSC-2017]

a. he will come

b. he comes

c. he would come

d. he had come.

Ans:- b(first conditional)

2.If Tom ………………a lottery he would buy a car.

a.win

b. wins

c. had won

d. won

Ans:- d (second conditional)

Explanation:- second conditional काल्पनिक स्थिति को दर्शाता है, sentence का हिंदी अर्थ है – “यदि रमेश एक  लॉटरी जीत गया होता  तो वह एक कार खरीदता “, न तो रमेश ने लॉटरी जीती और न ही कोई कार खरीदी, इसलिए ये केवल कल्पना  है

 

Second conditional sentences rules:- If + sub.+V2 +………….., Sub.+ would/could + V1 +…..

To know all rules click here

3. If he worked hard, he……………..passed.could have b. should c. would

a.could have            b. should               c. would be                   d. would have

Ans:-d

4. If you try to do it again, you would have succeeded by now.

a.tried             b. has tried                c. had tried                 d. no improvement

Ans:-c(third conditional)

you may read also:-

Correct use of English words

Top 3 tips to solve cloze test easily in competitive exams

Spotting errors tips for SSC exams

 

Third conditional sentences rules:- If +S+had+V3 +…………….,  S+ would/could have +V3

5.Ravi would have come in the party if you…………………..him.

a.invite               b. would invite              c. had invited                d. invited

Ans:- c (third conditional)

Explanation:- third conditional, past की स्थिति को दर्शाता  है जो वर्तमान में बदली नहीं जा सकती किन्तु past में ऐसा हो सकता था

हिंदी अर्थ :-  यदि तुम रवि को आमंत्रित करते तो वह समारोह में जरूर शामिल होता

6. If you had (1)/ told me earlier (2)/ I will help you. (3)/ No Error (4)  [SSC-2017]
1) 1 2) 2                 3) 3              4) 4

Ans: 3(third conditional)

7. Oil floats(A)/ if you pour(B)/it on water.(C)/no error(D)   [SSC-2015]

Ans:- D

Explanation:- zero conditional उस स्थिति को दर्शाता है जो हमेशा सत्य(always true) होती है कोई काल्पनिक या भूतकाल की बाते नहीं होती जैसे कि question no. 2 & 5 में दर्शायी गयी है

8. If I would know(A)/ what you wanted(B)/ I would help you.(C)/no error.(D)

Ans:- A (knew)

9. If I …………. a bird, I would fly in the sky. [SSC-2008]

a.was               b. were            c. had been            d. have been

Ans:-b

10.He starts shouting at me(A) /when I tell him(B)/to do his homework.(C)/no error(D)

Ans:-d (zero conditional)

Note:-यदि question no. 10 ऐसे होता:-

He started shouting at me when I told him to do his homework.

तो भी ये सही होता (verb tense consistency)

Please Don't forget to share.(Sharing is caring)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *