Fill in the blanks:Previous years important questions

Fill in the blanks के  questions की संख्या किसी भी competitive exam में 5 से 10 तक हो सकती है जो की बहुत महत्वपूर्ण है, fill in blank के questions में ज्यादातर निम्नलिखित topics से questions पूछे जाते है-

A. Phrasal verbs

B. Prepositions

C. Related words (e.g.- Beauty, beautiful, beautifully, beautify)

D. Relative pronoun (who, which, whom)

E. Correct use of words (refuse, reject, disapprove, deny )

इन topics से सम्बंधित पिछले वर्षो में SSC की परीक्षा में आये हुए कुछ questions निम्नलिखित है-

A. Phrasal verbs:-

1.The father was angry and cast………….his son.            [SSC-2014]

a.of         b. down         c. about            d. off

Ans:- d (cast off)

2. Indian masses are………………………..law abiding.            [SSC-2014]

a.by and means     b. far and away       c. by and large     d. by far

Ans:-c

3. the criminal was totally taken…………….when the police recognized him.aback b. up c.

a. back       b. up        c. for         d. away

Ans:- a           [SSC-2012]

4. She did not ………….her shock at her son’s death.    [SSC-2012]

a. get through             b. get on           c. get over                d. get up

Ans:- c

B. Prepositions:-

1. the train is arriving……………platform number 4.     [SSC-2012]

a. at            b. on            c. before              d. upon

Ans:- a

2. Is not learning superior………………wealth?          [SSC-2014]

a. than           b. from         c. by           d. to

Ans:- d

3. Turn the light………….before you go to bed.

a. on            b. off            c. out            d. down

Ans:- b

4. Corruption is a standing hindrance _____ the nation’s development. [SSC-2017] 

1) of           2) over            3) to         4) upon
Ans: to

C. Related words:-

1. Appearances are…………….. [SSC-2011]

a. deceptive          b. deception            c. deceptively            d. deceive

Ans:- a

2. Girls generally………… in their mother. [SSC-2011]

a. confide            b. confident            c. confidential          d. confidence

Ans:- a

3. Children below the age of fourteen should be ………………..

Sent to school.   [SSC-2011]

a. compel           b. compulsory             c. compulsively            d. compulsorily

Ans:- d

D. Relative pronoun:-

1. I know the girl ………….danced yesterday. [SSC-2012]

a. whose           b. who           c. whom         d. which

Ans:- b

E. Correct use of words:-

1. Last December the mercury had…………….to 2 degree C in New Delhi. a. decreased b.

a. decreased           b. reduced             c. dipped          d. lowered

Ans:- c        [SSC-2012]

2. The government must……………..all resources of energy. [SSC-2011]

a. collect           b. gather          c. muster          d. harness

Ans:- d

3. A.R. Rahman……………….the music for Commonwealth Games 2010.

a.sang         b. made          c. composed        d. produced

Ans:- c  [SSC-2011]

4. He _____ his camera on the table.   [SSC-2017]
1) laid        2) lain         3) lay       4) lie

Ans: laid

Prepositions: Fill in the blank Exercise
Please Don't forget to share.(Sharing is caring)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *