Important questions asked in SSC-CGL

Here some words are given below which are from the same family, but belonging to different parts of speech.

ssc cgl 2018

ssc cgl

 

NOUN                    ADJECTIVE                        ADVERB                              VERB

 

Accident                      accidental                         accidentally

Affection                     affectionate                      affectionately

Artist                          artistic                              artistically

Attention                    attentive                           attentively

Beauty                        beautiful                           beautifully                               beautify

Care                           careful                              carefully                                  care

Cheerfulness               cheerful                            cheerfully                                cheer

Collection                    collective                          collectively

Competition                competitive                      competitively                          compete

Danger                        dangerous                        dangerously

Dependability               dependable                       dependably                            depend

Destruction                  destructive                       destructively                          destruct

Difference                    different                            differently                              differentiate

Dirt                              dirty                                 dirtily

Enjoyment                   enjoyable                         enjoyably                               enjoy

Explanation                  explanatory                                                                   explain

Fairness                       fair                                     fairly

Gratitude                     grateful                              gratefully

Happiness                   happy                                 happily

Individuality                 individual                             individually

Knowledge                  knowledgeable                    knowledgeably                     know

Kindness                     kind                                     kindly

Mechanic                    mechanical                          mechanically                        mechanize

Occasion                    occasional                           occasionally                         occasion

Opportunity                opportune                           opportunely

Originality                    original                                originally                             originate

Pleasantness               pleasant                              pleasantly

Repetition                   repetitive                             repetitively                           repeat

Responsibility              responsible                          responsibly

Sadness                     sad                                      sadly

Satisfaction                satisfied                               satisfactorily                         satisfy

Science                      scientific                              scientifically

Similarity                    similar                                 similarly

Simplicity                    simple                                 simply                                  simplify

Sincerity                     sincere                                sincerely

Success                     successful                            successfully                          succeed

Truth                          true                                     truly

Previous year important questions asked in SSC-CGL:-

He has completed the work…………………………   [SSC-2008]

a)satisfaction          b) satisfactory            c) satisfactorily         d) satisfied

2. Everyone admires goodness and……………………………

a)beauty            b)beautiful            c) beautifully           d)beautifulness

3.When do they …………………… the mail?   [SSC-2005]

a)collect            b) collection                  c)collective         d) collectively

4.His brother is very………………………..

a)artist           b) artistic             c) artistically               d)actor

5.The fire produced terrible ………………………… everywhere.

a)destroy           b) destruction           c) destructive               d)destructively

6.How can we express our ………………………..?

a)gratitude             b) grateful            c) gratefully            d)great

7. Sometimes we must rely on the ………………………of strangers.   [SSC-2013]

a)kind            b) kindness            c) kindly           d)none of these

8.After winning the prize, they went ……………………..on their way.

a)happy        b)happiness       c) happily     d)happier

9.He was quite ………………………… with his performance. [SSC-2009]

a)pleasant              b) pleased                 c) pleasantly                d)please

10.It was the most ………………………………..experience of my trip.

a)enjoy             b) enjoyable         c) enjoyably              d) enjoyment

11.Appearances are…………….. [SSC-2011]

a.deceptive     b. deception     c. deceptively         d. deceive

12. Girls generally………… in their mother. [SSC-2011]

a.confide      b. confident       c. confidential       d. confidence

13. Children below the age of fourteen should be ..….. Sent to school.   [SSC-2011]

a.compel        b. compulsory            c. compulsively            d. compulsorily

 

Answers:- 1.c   2.a    3.a      4.b       5.b     6.a       7.b        8.c     9.b

10.b       11.a      12.a      13.d

Please Don't forget to share.(Sharing is caring)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *